Treceți la conținutul principal

3 Metode să îți planifici cartea

     Dacă ai încercat pentru prima dată să scrii o carte, cu siguranță te-ai ciocnit de niște dificultăți. Ți-a venit o idee de carte, nu? Ce faci acum? Plotul. O să te ajut să percepi ce anume este acest plot și cum te ajută să scrii o carte. Ia-ți un carnețel și fă notițe!
    Plotul este o reprezentare generală a acțiunii și linia poveștii. Cu alte cuvinte el reprezintă acțiunea totală prin care vor trece personajele tale. Prin urmare,, plotul evoluează de la capitol la capitol. În acest plot se includ următoarele trei elemente de bază: intriga, planul și acțiunea.
      Din moment ce îți vine o idee de carte, să recunoaștem că nu o ai pusă bine la punct de la A la Z și ești dispus să cazi într-un blocaj de scriere sau pană de idei. Ce se întâmplă într-un anumit capitol? Ups...
      Din fericire pentru tine îți pun la dispoziție trei metode interesante pe care le folosesc eu în crearea plotului. Folosind corect aceste alternative vei reduce posibilitatea de a lăsa cartea nescrisă în ciorne și te vei bucura de propria creație. 

       1. Metoda scrierii libere:

      Ai nevoie de un pix și o foaie albă. Așază-te la masă și elimină tot ce te poate distrage pentru a-ți folosi potențialul la maxim. Aceast metodă se bazează mai mult pe intuiție decât pe logică, lucru care este foarte folositor pentru scriitori. Setează-ți coronometrul la 5-7 minute, în funcție de viteza ta de scriere. Nu te gândi la nimic înainte de această activitate. Din prima secundă trebuie să începi să scrii fără a face vreun popas sau fară a consulta alte surse. Într-un final, această scriere va semăna cu rezumatul cărții, o poveste scurtă, care cuprinde în totalitate acțiunea. Ar trebui însă să știi că nu vei folosi toate ideile de acolo, însă find expus la anumite condiții creierul tău va folosi unele dintre cele mai bune idei. Un sfat ar fi să folosești această tehnică dimineața pentru că intuiția e superioară logicii. Demonstrat e că cele mai bune idei îți vin dimineața. 

2. Metoda tabel
      Una dintre metodele mele preferate, este metoda tabel. Pentru a nu vă pierde la jumătate de carte, puteți folosi un tabel care vă va servi drept ghid de scriere. Acesta poate fi proiectat atât în Word cât și pe foaie. Recomand pentru orice eventualitate să păstrați informația atât în format electronic, cât și fizic
Exemplu:

Nr. capitolului

Locul și timpul acțiunii

Acțiunea

Vestimentația

Alte detalii

1

În hotel, 23 aprilie, 2022

Capitolul începe cu venirea personajului la noul loc de muncă...

Amelia poartă o rochie în carouri, niște cizme…

Aici întâlnește o tânără care devine pe parcurs prietena sa cea mai bună.

...

La biroul Ameliei, cu o săptămână înainte de...

Firma dă faliment, prin urmare Amelia trebuie să meargă la o întâlnire...

Își poartă părul într-o pălărie roz, ce se potrivește cu...

Pierde controlul emoțiilor și cauzează o ceartă cu compania...

22

La plajă, 18 iulie, 2022

Amelia primește vacanța bine meritată și împreună cu...

Element lipsă

Amelia decide să scrie un jurnal despre...




3. Metoda " panou de investigație"

   
 I-am lăsat această denumire pentru că lucrând și folosind această metodă mă simt un adevărat detectiv. Fiecare detaliu unit pe o schemă mă face să leg perfect plotul acțiunii. De parcă ai avea în față pe un perete plin de indicii pe care într-un final va trebui să le unești într-un șir de acțiuni. Cea mai interesantă parte la această metodă este că singur ești prins în jocul detaliilor și indiciile te vor ajuta enorm. Ce ar trebui să faci? Îți iei o foaie A3  sau poți folosi o tablă, dar nu este permanentă. O alternativă ar putea fi și schemele cu figurine din Word. De la fiecare figură pornești anumite cuvinte cheie sau propoziții care se leagă mai apoi între ele cu niște linii. Într-un final vei avea o schemă ca cea a detectivilor. Pe baza ei poți crea acum plotul text al cărții. 

Inspirație să ai! 

    Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te și primește notificări la fiecare publicare. Urmează o mulțime de sfaturi utile pentru scriitori. Mi-ar plăcea să îmi lași aici un feedback, împreuna devenim mai buni.
















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum să publici o carte?

            Înainte ca să îți povestesc depre cum merg lucrurile, vreau să îți las un mesaj introductiv pe care ar trebuie să îl citești. Crede-mă că într-o anumită măsură, lumea cărților nu este atât de ușoară pe cât crezi și pe cât credeam și eu la început. Există o mulțime de sacrificii pe care trebuie să le faci și dacă nu te dedici până la final, degeaba începi. Vreau să te confrunți și cu realitate că poate prima ta carte nu va avea succes și nu vei aveam atâtea vânzări precum J. K. Rowling de exemplu. Vreau să înțelegi ca înainte să bagi cartea sub tipar, să fii sigur că ești complet mulțumit de ea și că nu necesită nici o schimbare. Fii foarte autocritic la adresa fiecărei pagini oricât de lene nu ți-ar fi să rescrii ideile.            Acum, să începem cu primul pas. După ce ai terminat de scris cartea, obligatoriu ar trebui să o ai și în format electronic, adică PDF sau oricare alt format. Prin urmare cartea ar trebui scrisă în Word . Fii sigur că nu ai greșeli și că totul es

Cum să creezi un personaj de carte?

  Cu toții știm că fără personaje cartea noastră nu poate prinde viață. Sunt asemeni unor piese de șah, fiecare are un rol în poveste și toate se deosebesc între ele. Uneori însă scriitorii întâlnesc dificultăți referitor la crearea unor caractere puternice care să poată contribui corect în cadrul poveștii pe care o relatează. Gândește-te la romanul tău, ce vrei să facă personajele ca acțiunea să poată prinde publicul? Poate ai nevoie de un bad guy sau de o fată curajoasă cu sabia în dinți. Romanul tău e despre o luptă, călătorie sau despre marea iubire?  Cum să construiești un personaj puternic?   Iată câteva repere pe care trebuie să le urmezi și pe care le vom discuta mai jos: Fizicul personajului Caracterul și modul de gândire Principiile și scopurile pentru care trăiește Misiunea lui Poziția socială Situația de familie Ocupație, hobby, job Alte detalii          Fizicul    Trebuie să ai o imagine clară despre fizicul personajului înainte ca să începi cartea. Atât tu cât și citi