Treceți la conținutul principal

Cum să creezi un personaj de carte?

 

Cu toții știm că fără personaje cartea noastră nu poate prinde viață. Sunt asemeni unor piese de șah, fiecare are un rol în poveste și toate se deosebesc între ele. Uneori însă scriitorii întâlnesc dificultăți referitor la crearea unor caractere puternice care să poată contribui corect în cadrul poveștii pe care o relatează. Gândește-te la romanul tău, ce vrei să facă personajele ca acțiunea să poată prinde publicul? Poate ai nevoie de un bad guy sau de o fată curajoasă cu sabia în dinți. Romanul tău e despre o luptă, călătorie sau despre marea iubire? 

Cum să construiești un personaj puternic?

  Iată câteva repere pe care trebuie să le urmezi și pe care le vom discuta mai jos:
  • Fizicul personajului
  • Caracterul și modul de gândire
  • Principiile și scopurile pentru care trăiește
  • Misiunea lui
  • Poziția socială
  • Situația de familie
  • Ocupație, hobby, job
  • Alte detalii
        

Fizicul

   Trebuie să ai o imagine clară despre fizicul personajului înainte ca să începi cartea. Atât tu cât și cititorul trebuie să determine cu ușurință care este stilul lui vestimentar, care sunt caracterele faciale, ce tip de corp are, cum merge și inclusiv care e coafura lui preferată. Atenție la detalii! Dacă ai menționat că personajul tău adoră stilul clasic, sub nici o formă nu va merge într-un tricou obișnuit la o întâlnire importantă pentru el. Deseori personajele ar putea să aibă și unele imperfecțiuni, să nu-ți fie teamă să le scoți la iveală.

Caracterul și modul de gândire

      Indiferent de tipologia personajului, fiecare are principiile lui pe care nu le poate încălca pur și simpul în contextul cărții. Dacă personajul tău e curajos, nu-l supune situațiilor în care îi este frică să facă ceva. Ca fiecare om, el trebuie să aibă două părți. Vorbim despre cea pozitivă, adică ce are mai bun și mai frumos în interiorul său și ce este negativ. Ține minte, chiar dacă personajul tău este bun și ai vrea să fie admirat, oricum trebuie să aibă și părți negative. Dacă caracterul format e introvert atunci explică-i cititorului cum a ajuns în starea asta.

Scopul și Misiunea

      Dacă totul merge conform planului cărții, atunci spune-mi care e scopul acestui personaj în cartea ta? Poate că oferă susținere altui personaj, poate se răzbună pentru trecutul lui sau doar distrage publicul? Cum influențează el povestea? Determină un scop final al personajului și creează-l după această direcție. Ce virtuții sau vicii trebuie să aibă ca să poată îndeplini misiunea?

Poziția socială și situația familială

      Ce trebuie să mai știe cititorul despre personajul tău? În ce categorie socială se încadrează și dacă îi este caracteristic modul său de viață acestei categorii. Dacă e un personaj care are multă avere, atunci leagă detaliile între ele. De unde are bani și o casă gigantică? Fură? Poate are un job bine plătit. Ce job are? De câți ani e angajat? Sau poate că averea vine din familie. E ultimul copil al unei familii înstărite? Și care e istoria familiei lui? 
Acestea sunt niște întrebări elementare care și le poate pune cititorul, iar tu trebuie să ai răspunsurile pregătite și gata justificate. 

Detalii care contează

  • Introdu direct sau indirect care este ocupația care îl face fericit și ce legătură are cu povestea? Poate că are și o istorie precedentă interesantă.
  • Personajul tău are probleme de sănătate? Dacă da, care este cauza? Este legată de familia lui, de modul de viață sau poate că îi influențează starea mintală?
  • Despre ce detalii ai mai putea vorbi? Un tatuaj care va contribui la starea emoțională a cititorului sau orice altceva care îți duce cartea într-o zonă mai puțin banală.
      Ar trebui să știi că dacă personajele tale sunt ca niște piese care trebuie asamblate la sfârșitul romanului, atunci ai câștigat această luptă. Cu cât mai complexe și desfășurate sunt, cititorii le văd ca șabloane minunate, personajele tale sunt puterea lor de a citi cartea.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum să publici o carte?

            Înainte ca să îți povestesc depre cum merg lucrurile, vreau să îți las un mesaj introductiv pe care ar trebuie să îl citești. Crede-mă că într-o anumită măsură, lumea cărților nu este atât de ușoară pe cât crezi și pe cât credeam și eu la început. Există o mulțime de sacrificii pe care trebuie să le faci și dacă nu te dedici până la final, degeaba începi. Vreau să te confrunți și cu realitate că poate prima ta carte nu va avea succes și nu vei aveam atâtea vânzări precum J. K. Rowling de exemplu. Vreau să înțelegi ca înainte să bagi cartea sub tipar, să fii sigur că ești complet mulțumit de ea și că nu necesită nici o schimbare. Fii foarte autocritic la adresa fiecărei pagini oricât de lene nu ți-ar fi să rescrii ideile.            Acum, să începem cu primul pas. După ce ai terminat de scris cartea, obligatoriu ar trebui să o ai și în format electronic, adică PDF sau oricare alt format. Prin urmare cartea ar trebui scrisă în Word . Fii sigur că nu ai greșeli și că totul es

3 Metode să îți planifici cartea

     Dacă ai încercat pentru prima dată să scrii o carte, cu siguranță te-ai ciocnit de niște dificultăți. Ți-a venit o idee de carte, nu? Ce faci acum? Plotul. O să te ajut să percepi ce anume este acest plot și cum te ajută să scrii o carte. Ia-ți un carnețel și fă notițe!     Plotul este o reprezentare generală a acțiunii și linia poveștii. Cu alte cuvinte el reprezintă acțiunea totală prin care vor trece personajele tale. Prin urmare,, plotul evoluează de la capitol la capitol. În acest plot se includ următoarele trei elemente de bază: intriga, planul și acțiunea .       Din moment ce îți vine o idee de carte, să recunoaștem că nu o ai pusă bine la punct de la A la Z și ești dispus să cazi într-un blocaj de scriere sau pană de idei. Ce se întâmplă într-un anumit capitol? Ups...       Din fericire pentru tine îți pun la dispoziție trei metode interesante pe care le folosesc eu în crearea plotului. Folosind corect aceste alternative vei reduce posibilitatea de a lăsa cartea nesc