Treceți la conținutul principal

Top 6 greșeli pe care le faci când scrii

    Ai ales să scrii o carte? Totul merge bine până la un anumit moment, iar după alegi să te oprești și renunți. Te gândești oare că scrisul nu este pentru tine? Atunci lasă-mă să te liniștesc, ideea este că fiind începtor, faci anumite greșeli care te blochează. Probabil ai auzit de sute de ori că scrisul nu are nici o regulă și că fiecare decide cum vrea să scrie, dar când rămâi blocat în propria ta viziune idealizată, înțelegi că lucrurile se schimbă. 

   Uneori cel mai greu lucru la scrierea unei cărți este răbdarea. Spune-mi de câte ori te-ai gândit că scriitorul X la vârsta de douăzeci de ani are deja cinci cărți publicate, iar tu abia de o scrii pe prima? Lasă-mă să îți spun ceva, oferă-ți răbdare și timp! De aici o să vă spun care este una dintre cele mai comune greșeli ale scriitorilor.

1. Te grabesti
   Uneori poți fi atât de entuziasmat de acțiunea cărții tale încât ai vrea să ajungi de exemplu la capitolul 20 ca să povestești despre o întâmplare. În această goană spre capitolul 20, fără să îți dai seama scrii niște capitole nu neapărat puternice. Dai puține detalii și grăbești considerabil acțiunea. Dacă vrei să scrii capitolul 20, atunci scrie-l într-o ciornă, dar nu grăbi acțiunea pentru un eveniment pe care ți-l dorești. 

2. Spui prea multe detalii
     Începi să scrii primul capitol. Evident că ți-ai dori să îi arăți cititorului personajul tău principal, dar la un moment dat îi oferi mult prea mult. Ce ar fi să îl lași să deducă puțin? Sau poate dacă nu scoți toată informația la suprafață, există un mister? Cine știe? Lasă-ți cititorii să sape printre pagini, altfel strici magia cărții. Destule detalii pot contribui și la o intrigă eficientă dezvoltată mai apoi pe parcursul cărții. Nu uita, cel care citește trebuie să afle lucruri noi până la ultima pagină. 

3. Nu ai intriga
     Hai să îți spun un secret: motivul pentru care oamenii citesc cărți este pentru a se aproviziona cu dramă, acțiune și tot de ce nu ai parte în viețile noastre complet obișnuite. Intriga nu e importantă doar pentru ei, ci și pentru noi, cei care scriem. Ideea este că aceasta ne amplifică legătura cu cartea și nu doar. Indiferent de genul pe care îl preferi, situațiile personajelor trebuie să fie cât mai imprevizibile. Acest element îți va oferi un avans și îți va fortifica povestea. Chiar dacă scrii dragoste, fii maxim imprevizibil. 

4. Ai idoli de la care te inspiri
     Nu e nimic rău să ai un scriitor ca idol, dar uneori te consumă prea mult. Hai să îți dau un exemplu ca să înțelegi situația. Îți place mult Agatha Christie și crezi că ai putea și tu să scrii crime. Petreci o lună sau două scriind câteva capitole, însă nu îți plac. Care e motivul? În tot acest timp ai idealizat în creierașul tău situația în care tu scrii exact ca ea. De la un moment îți vei dori să fii o copie a ei și așa pui dop adevăratului tu. Inspiră-te de la scriitorii tăi preferați, dar nu le copia stilul doar pentru că încă nu l-ai descoperit pe al  tău. Fie și aceeași poveste, doi scriitori nu vor scrie niciodată la fel. 

5. Ai dialoguri seci
     Am să te rog ca de astăzi să încetezi să formulezi dialoguri seci și scurte. Încearcă să eviți răspunsurile simplu negative sau afirmative. Unele conversații mai serioase ar trebuie să conțină niște opinii sau contradicții, lucru pe care trebuie neapărat să îl calculezi cu atenție. Poate 2-3 propoziții sunt de ajuns sau poate nu. Încă ceva ce te poate ajuta este lectura cu expresivitate și voce tare. Citește dialogul cu voce tare și gândește-te cum ar suna el rostit de un actor de exemplu. 

6. Ai personaje perfecte
     Oricât de corect nu ți-ar părea să ai personaje perfecte, țin să te dezamăgesc. Să începem cu faptul că această perfecțiune strică imaginea naturală a cărții. Gândește-te că cititorii adoră să se regăsească printre personaje și atunci ce conflicte ar putea cauza niște personaje idelizate? Imaginează-ți cât de superb ar fi să mânuiești arta viciilor și ce personaje minunate poți crea. Găsește-le defecte fizice și morale care ar putea reflecta starea noastră, a celor reali. Reține, personajul tău nu trebuie să aibă corp perfect, buze mari și ochi albaștri. Personajul tău ar putea fi oglinda cititorilor.  
Ți-a plăcut acest articol? Lasă-mi un feedback și un subiect pe care ai vrea să îl discutăm  în timpul apropiat. Ne revedem în mai, pupici!







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum să publici o carte?

            Înainte ca să îți povestesc depre cum merg lucrurile, vreau să îți las un mesaj introductiv pe care ar trebuie să îl citești. Crede-mă că într-o anumită măsură, lumea cărților nu este atât de ușoară pe cât crezi și pe cât credeam și eu la început. Există o mulțime de sacrificii pe care trebuie să le faci și dacă nu te dedici până la final, degeaba începi. Vreau să te confrunți și cu realitate că poate prima ta carte nu va avea succes și nu vei aveam atâtea vânzări precum J. K. Rowling de exemplu. Vreau să înțelegi ca înainte să bagi cartea sub tipar, să fii sigur că ești complet mulțumit de ea și că nu necesită nici o schimbare. Fii foarte autocritic la adresa fiecărei pagini oricât de lene nu ți-ar fi să rescrii ideile.            Acum, să începem cu primul pas. După ce ai terminat de scris cartea, obligatoriu ar trebui să o ai și în format electronic, adică PDF sau oricare alt format. Prin urmare cartea ar trebui scrisă în Word . Fii sigur că nu ai greșeli și că totul es

Cum să creezi un personaj de carte?

  Cu toții știm că fără personaje cartea noastră nu poate prinde viață. Sunt asemeni unor piese de șah, fiecare are un rol în poveste și toate se deosebesc între ele. Uneori însă scriitorii întâlnesc dificultăți referitor la crearea unor caractere puternice care să poată contribui corect în cadrul poveștii pe care o relatează. Gândește-te la romanul tău, ce vrei să facă personajele ca acțiunea să poată prinde publicul? Poate ai nevoie de un bad guy sau de o fată curajoasă cu sabia în dinți. Romanul tău e despre o luptă, călătorie sau despre marea iubire?  Cum să construiești un personaj puternic?   Iată câteva repere pe care trebuie să le urmezi și pe care le vom discuta mai jos: Fizicul personajului Caracterul și modul de gândire Principiile și scopurile pentru care trăiește Misiunea lui Poziția socială Situația de familie Ocupație, hobby, job Alte detalii          Fizicul    Trebuie să ai o imagine clară despre fizicul personajului înainte ca să începi cartea. Atât tu cât și citi

3 Metode să îți planifici cartea

     Dacă ai încercat pentru prima dată să scrii o carte, cu siguranță te-ai ciocnit de niște dificultăți. Ți-a venit o idee de carte, nu? Ce faci acum? Plotul. O să te ajut să percepi ce anume este acest plot și cum te ajută să scrii o carte. Ia-ți un carnețel și fă notițe!     Plotul este o reprezentare generală a acțiunii și linia poveștii. Cu alte cuvinte el reprezintă acțiunea totală prin care vor trece personajele tale. Prin urmare,, plotul evoluează de la capitol la capitol. În acest plot se includ următoarele trei elemente de bază: intriga, planul și acțiunea .       Din moment ce îți vine o idee de carte, să recunoaștem că nu o ai pusă bine la punct de la A la Z și ești dispus să cazi într-un blocaj de scriere sau pană de idei. Ce se întâmplă într-un anumit capitol? Ups...       Din fericire pentru tine îți pun la dispoziție trei metode interesante pe care le folosesc eu în crearea plotului. Folosind corect aceste alternative vei reduce posibilitatea de a lăsa cartea nesc